Novouređene staze na Brezovo polje

Priča se po gradu da su obnovljene staze na Brezovo polje.

U pola glasa se šapuće da je markiranje toliko kul da odazivom višestruko premašuje i atraktivne izlete. Gola istina je da ima puno vrijednih ruku i da su se članovi u rad sekcije uključili iz čistog altruizma, a i iz onih razloga koje se ne može staviti pod altruistične, ali su jednako tako ljudski i vrijedni. Na markacističkim akcijama bude dobro, bude lijepo, bude super.
Radovi na Babjoj gori još su u tijeku, ali ono trenutno bitno, samo se hvalimo, je da su dvije staze sa Strmca na Brezovo polje u cijelosti obnovljene. Obnovljene su staza Božikovačkom kosom (301) i staza Šibljačkom kosom (318). Sada ih treba samo dobro ugaziti i oteti bujnoj vegetaciji.
Važna napomena je da staza iza bolnice koja se naziva Šibljačkom stazom, Šibnjačkom stazom ili Stazom samostalne psunjske satnije nakon prelaska potoka Javorovice, što zna biti eliminacijska točka, vodi oštro uzbrdo na hrbat. Staza je tu trasu dobila prije pet godina jer staru trasu više nije bilo moguće održavati, ali većina aplikacija za planiranje rute navodi na tu staru stazu koja u početnom dijelu prati Šibljački potok i ubrzo postane potpuno neprohodna. Dakle ne treba vjerovati slijepo tehnici nego pratiti markacije. Mislim, ako je nekome gušt,  spašavanje je besplatno. Zasada. Pa tko preživi pričat će.

Više tisuća riječi u fotoalbumu.

P.S. Gradinska staza (319) nije u najboljem stanju i nije preporučljiva. Jastrebinačka staza (320) je u segmentu od Đukine česme do uzdužne ceste gotovo neprohodna, potrebno je ili spomenutu dionicu ići okolo cestom ili izbjegavati ovu stazu.
Poteškoće će biti otklonjene čim dozvole okolnosti.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top