Cirkus na Strmcu

Uvod I :
Jutro 02.03.2019. – The day after – ili preciznije – The morning after – buđenje u jutru pred kojim je bila kratka noć za spavanje.

Iako je jutro – dio dana kada smo, bar nas tako znanost uči, najodmorniji, osjeti se zatezanje u nogama, malo „poderano“ grlo, tromost u rukama – ne, neee, ne jadikujem – baš suprotno, hvalim se - jer u očima je osmjeh i vrti se noćašnji film svih sati provedenih sa planinarima – uvijek interesantnim, ovaj puta šarolikim cirkuskim likovima.

Uvod II :
Da li ste nekada doživjeli da provodite bezveznu večer u kojoj je najveći događaj – TV Dnevnik ili još bolje propagandni program. Tako atraktivan sadržaj vas odvrati od ideje da odete pogledati u kinu nekakav film. Sutradan saznate da je taj film nominiran za 7 Oscara i da ih je dobio 5. Koji propust.

Priča :
Bez obzira koji uvod smatrate prikladnim i vrijednim da se pročita, poruka u nastavku je ista – baš ste fulali ako niste u petak bili u Cirkusu u planinarskom domu na Strmcu. Promašaj je tim veći što će onaj film od 5 Oscara biti repriziran, a večer u cirkusu je sada već postala prošlost.
Priča o planinarskim pokladama počela je sa Havajima, 2009. godine pa preko Staroga Rima, Likova iz bajki, Vrtića Ševa, Rock&roll doba, Romske večeri, Teatra Bolshoi, Alo-alo, Great Getsby time i Wild west history smo došli i do 2019. godine i do Cirkusa. Da bi predstava bila uspješna trebalo je najprije podići cirkuski šator – za estetiku su se pobrinuli Gordan i Miroslav, Marija je izradila opremu interijera, a već uhodana ekipa – Vera, Božica, Branko i Duša skupa sa estetama i Marijom je odradila montažu i ugradbu. I kako već tradicija nalaže – sve pod budnim okom sveprisutne Nine. Predstava može započeti.
I dogodilo se – 01.03.2019. od 18.30 sati je počelo okupljanje artista, spontano izlaganje delicija u cirkuskom restoranu i biranih pića u vinskom podrumu i na šanku. Plesači, iluzionisti, mađioničari, čudo od žene, plesačice sa zmijama, pantomimičari, buba mare, klaunovi , Bukefal / legendarni pratitelj Aleksandra Makedonskog/, čarobnjaci, revolveraši, …. Kako se pročulo da je riječ o poznatom i potentnom cirkusu posao je došao potražiti voditelj i vlasnik Božene – nakon uspješno izvedene točke zadovoljili su kriterije i dozvoljen im je ostanak među ostalim artistima. Kako su već uhodani šankeri otišli za boljom zaradom put Irske i Njemačke, a neki prijateljevali sa gripom prijetila je opasnost da se te večeri zatvori šank. Ta nesreća je izbjegnuta zahvaljujući dobroj volji i spretnosti jednog pantomimičara. Pokazao je zavidnu razinu znanja u spravljanju pića i privukao dosta simpatizera šank - zone . Točka po točka, nastup za nastupom, senzacija po senzacija i došli su sitni sati. Mali after party za preostali cirkuski ansambl, popijmo putnu i laku noć svirači. Večer vrijedna sjećanja. I da, nisam rekao – onaj pantomimičar na šanku je - ona.

Da vas ne opterećuje suhoparni tekst – kliknite na galeriju.


  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top