Sv. Gera, 28. siječnja 2024.

Zimsko planinarsko hodočašće na Sv. Geru održano je posljednje siječanjske nedjelje, 30. godinu zaredom.

29 novogradiščana krenulo je po programu u 5:15 h minibusom i kombijem iz Nove Gradiške i u 8:30 h smo stigli u Sošice. Putem smo ''novim planinarima'' prepričavali dogodovštine s prošlogodišnjeg izuzetno zahtjevnog uspona na Sv. Geru kada smo prtili stazu zbog obilja snijega i pravih zimskih uvjeta. Ali dolaskom u Sošice shvatili smo da ćemo na ovogodišnjem pohodu provesti jedan lijepi zimsko – proljetni dan koji ćemo pamtiti po vedrom nebu bez oblačka, lijepoj stazi bez snijega i blata, te po prekrasnim pogledima prema Gorskom kotaru, slovenskim Alpama i obroncima Žumberačke gore.
Sam pohod odvijao se po već tradicionalnom programu – 2.5 sata hodanja do vrha, sudjelovanje na misnom slavlju i/ili sunčanje na livadama na samom vrhu, povratak u Sošice, obilazak jame Jazovke, te polazak prema N. Gradiški u 16:00h.
Novi planinari, kojih je bilo 4, nakon ovogodišnjeg pohoda na Sv. Geru dobro su naučili što znači čuvena planinarska uzrečica : ''Umor nestaje, a zadovoljstvo ostaje!'', a Grgi nitko više neće moći reći da je tvrdoglav nakon bliskog susreta s gepek vratima koji je završio s jednim šavom na glavi.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top