Kula u snijegu...

Kula u snijegu, smaragdni prsten i bijela bajka – izlet na Stari grad Drežnik i Slunjčicu

38 članova HPD Strmac Nova Gradiška  s 5 gostiju iz HPD Zmajevac Novska posjetilo je 22.1.2023. Stari grad Drežnik te prehodalo stazu od izvora Slunjčice do Rastoka.

Vozimo se mi tako na izlet, planiran u mjesečnom planu za siječanj. Kad je izlet objavljen u najomiljenijoj nam viber grupi dogodio se presedan – nekima voljena, nekima omražena tablica se počela puniti strelovitom brzinom. Inače treba nekoliko podsjetnika, nekoliko puta se brišu, pišu, odustaju, vraćaju se, odluče da idu, ali se ne upišu i redovito pomalo zadaju glavobolje organizatoru prijevoza. No dobro, učimo se još. Ali ova tablica… u tren oka 25 imena zainteresiranih za „Krešin“ izlet. A tek stoji jedan dan oglašena. Za one manje upućene – Krešo je naš izviđač vidikovaca i riječnih ljepota, strastveni ljubitelj slapova i skrivenih kanjona vodotoka, izvora i ušća. Kad Krešo kaže da nas vodi stazama koje je sam prokrčio prateći rijeke i rječice od izvora prema ušću pa natrag ili od vidikovca ponad rijeke do samog vodotoka, znamo da nas očekuju prizori koji oduzimaju dah. I tako… punila se tablica i punila, proporcionalno najavama snježnih mećava, zatvaranja prometnih pravaca i upozorenjima da se ne putuje, ako se ne mora. Čekalo se ono poslovično odustajanje u zadnji tren, fantomsko nestajanje imena iz tablice… ali jok. Nama se očito MORALO ići na taj izlet. Čak ni poziv na uplatu akontacije za prijevoz nije ostao ignoriran. Čudesno se napunila i blagajna.

A ništa onda… ajmo. U ranu nedjeljnu zoru napunismo mi taj autobus, u nevjerici gledajući kako su SVI došli. Ni čari Vincelova, obješenih kobasica po trsovima loze po vinogradima novogradiškog kraja, ni pečena slanina ni krštenje trsa ih očito nisu omeli u nakani – hodati za Krešom na „Krešinom izletu“. A ništa onda… ajmo.

Vozimo se mi tako po D1, po ugaženom snijegu koji ralice ne upozna još do našeg prolaska. I vozimo se mi tako, polaaaaaako jer je cesta pod snijegom, jer se teško mimoilaze auti… i čisti jedan čovjek negdje oko Krnjaka snijeg i gleda naš autobus u čudu, diže ruke i lopatu u zrak, a mi mu čitamo s usana: kuda ćete vi na ovo vrijeme i ove uvjete... dobro, možda je to rekao drugim riječima... ali znate što mislim.

A šta da mu kažem… Da, čovječe s lopatom negdje oko Krnjaka, u našem plemenu se našlo četrdesetak duša dovoljno ludih da na ovakav dan i prognozu sjednu u autobus i upute se na izlet na stazu uz rijeku Slunjčicu koji nam je osmislio naš Krešo, ljubitelj vidikovaca i vodenih čarolija. Da, pridružilo nam se i 5 dragih prijatelja iz PD Zmajevac, Novska, jednako spremnih na ovu avanturu – nismo mi jedini tako odvažni i odlučni. Snijeg nam je diktirao planove, odlučio umjesto nas, pa nas je Krešo umjesto do izvora Tounjčice odlučio odvesti do Drežnik Grada i okolnih vidikovaca na Korani. Prtili smo sretni kao mala djeca - snježne šetnje su nama u nizinama stvarno postale rijetka atrakcija. Osvojili smo Stari grad Drežnik, snimili stanje na obližnjoj stazici, spustili se do Korane, popeli se do vidikovca. Hodanje po snijegu je sasvim solidno nadomjestilo nedostatak nekih ozbiljnijih uspona. Nastavili smo turu po bijeloj bajci spuštajući se s ličke magistrale stazom do izvora Slunjčice – izgledao je kao dragi kamen očaravajuće zelene boje na prstenu od snijegom prekrivenih grana. Uz na mjestima mirnu na mjestima pomalo divlju rječicu (umanjenica samo zbog duljine, nikako zbog karaktera) hodamo do Rastoka. Čista ljepota postojanja. Smaragdna rječica se kao sjajna ukrasna nit na čisto bijeloj  snježnoj tkanini probijala do svog ušća, a mi smo svjedočili toj tišini, tom žuboru, toj ljepoti, toj bjelini. Vrijedilo je, o kako je vrijedilo!

Nekima su ovo bili prvi koraci u snijegu, nekima prvi društveni izlet, nekima prvo hodanje s gamašama, nekima prvo vjerovanje novim gojzericama. I veseli nas da nam je pleme sve bogatije novim zaljubljenicima u planinarenje. Bilo je tu smijeha, gruda, snijega za vratom, gojzerica u vodi, nosova u snijegu.. Pa čak i jedan slon. Bilo je... Ma bilo je veselo, zdravo i prije svega zabavno.

Hvala vam, najdraže pleme,  što ste bili dovoljno ludi ne odustati od ove ideje!


  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top