Dinara - Sinjal

Kakav bi to godišnji bio kada ne bismo bili i u planini bar na jedan dan. Ove godine idemo na Sinjal najviši vrh Hrvatske.

Prognoza nije bila obećavajuća tih dana, za Knin je najavljeno grmljavinsko nevrijeme ipak krećemo 29.07. (četvrtak ) rano u jutro. Odlučih se za kružnu rutu vremenski najkraću - Glavaš, Izvor, pl. sklonište Drago Grubać, Sinjal, pl. sklonište Martinova košara, Glavaš.

Oko 8h stižemo do planinarske kuće Glavaš tu se parkiramo i zaputimo markacijom prema Sinjalu. Nakon desetak minuta hoda od pl. kuće dolazimo do utvrde Glavaš-Dinarić, pretpostavlja se da je sagrađena u 15 st. za obranu od Osmanskog carstva, bila je dijelom obrambenog lanca utvrda na jugu Hrvatskog Kraljevstva. Nastavljamo dalje, jako je vruće, presretna sam što smo poslušali savjet kolege da ponesemo više vode nego što mislimo da nam treba. Unutar sat vremena stižemo do Izvora, nastavljamo dalje i ubrzo smo kod raskrižja puteva gdje se odvajamo prema pl. skloništu Drago Grubać. Uspon nije prezahtjevan ali je stalan, pogled na Perućko jezero prekrasan.

Vrh Ošljak 1657m zaslužuje posebu pažnju, na njemu je Spomenik Domovini 1656m, posvećen hrvatskim braniteljima, također na Ošljaku završava Super Ferata Dinaridi- Ošljak, koju bi mogli posjetiti iduće godine.  Nalazi se u blizini pl. skloništa D. Grubać koje je najviši planinarski objekt u RH.

Od pl. skloništa Drago Grubać putokaz kaže još 1h do Sinjala, nama je trebalo 1:30h jer ja nisam surađivala, obožavam hodati po hrptu i uživati u pogledu na sve strane, zapadno je Promina, južno Svilaja, jugoistočno Peručko jezero, na sjeveroistoku Troglav. Dinara mi je prekrasna. Spust je teži nego uspon i pravo sam sretna što nisam odabrala drugačiji redoslijed kružne staze. Naviknuti na uvijek neki bonus, tako sam kao bonus izlet dodala posjet izvoru Cetine.

Bio je to jedan prekrasan dan neko novo iskustvo….vidimo se opet.

.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top