Jesenski izlet

U organizaciji HPD Strmac već tradicionalno se organizira dvodnevni jesenski izlet.

Polazak u 6 sati iz Nove Gradiške, očekivano vrijeme dolaska u Baške Oštarije je 10h. U blizini Prpinih bungalova parkiramo vozila i po planu našega vodiča Krunoslava Malenice prvi dan vikenda pohodimo južne Dabarske kukove : Vranji kuk, Žuti kuk i Kizu.

Hvatamo markaciju i svima nama već poznatom stazom krećemo prema Dabarskim kukovima ,ovaj put prema Vranjem kuku. Dan je bio sunčan i neočekivano topao za  to doba godine. Dio staze vodi kroz bukovu šumu koja izgleda očaravajuće u jesen, dok ulazak u kukove nudi prizore od kojih zastaje dah.

Vranji kuk 1119m , prvi po našem planu, tu smo se okrijepili, slikali, uživali u lijepom vremenu i pogledu. U naš obilazak dodali smo i posjet na Prpin kuk 1148m, sljedeći je Žuti kuk 1197m. Silazak  niz sipar pa uspon po siparu  zatim malo pentranja po stijenama i eto nas na Kizi  1278m. Nekolicina iskusnijih ispenjala je Kizu do samog vrha.

U povratku smo posjetili Kubus i uživali u pogledu na more i otok Pag. Intenzivna želja za okrijepom natjerala nas je da se uputimo u hostel.

U nedjelju ujutro ,prema planu i programu, uputismo se prema Metli 1288m , vrh je travnat i daje prekrasne vidike, zatim na Filipov kuk 1055m najjužniji kuk u nizu Dabarskih kukova i Ljubičko brdo 1320m koje je dobilo ime po potoku Ljubica iznad čijeg se izvora uzdiže, vrh je travnat i pruža široke vidike.

Dio ekipe se uputio u obilazak Bačić kuka 1307m, najviši i najsjeverniji u nizu dabarskih kukova.

Sve nam je bilo prekrasno, dolazak Dabarskom cestom koja je sama po sebi impresivna u svako doba dana. Uspon je strm i zahtjevan, čini se najteži dio sipar i to dio prije ulaska u stijenu, nakon što smo se popeli po alu-lojtricana počinje prava avantura. Zbog pogleda sa Bačić kuka zaboravite disati ….

Kući smo stigli u večernjim satima svi sretni i zadovoljni.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top