4. izlet IV. pl. škole - Krk

Cilj ovog izleta bio je vježba orijentacije i čvorovi 

  1. dan: TRESKAVAC – OBZOVA – BAŠKA

Na izlet smo krenuli 23.4.2022. u 7.00h iz Nove Gradiške. Na Krk smo stigli u 11.30h.

Na pješačenje smo krenuli s parkirališta na prijevoju Treskavac, nakon kraćeg pješačenja asfaltiranim putem skrenuli smo na klasičnu planinarsku stazu, koja se pretežito sastoji od niskog raslinja i kamenja i  zahtjeva veliku koncentraciju, posebno ukoliko se planira pješačenje od nekoliko sati. Uspon vodi prema Velom vrhu koji se nalazi na 541 nadmorske visine. Nakon Velog vrha, preko vrha Brestovica (552 m) stigli smo do najvišeg krškog vrha Obzova koji se nalazi na 568 metara nadmorske visine. Na samom startu vrijeme je bilo tmurno, maglovito, izrazito vjetrovito s pokojom kapljicom kiše, ali kad smo stigli do Obzove, vrijeme se popravilo i dočekao nas je predivan pogled.

S Obzove, preko Zminja (537m) i Velikog Hlama (482,1 m) strmom i uskom stazom smo se spustili u Bašku. U Bašku smo stigli u 18.30h. Do dolaska autobusa imali smo nekoliko minuta pa su neki od nas bili dovoljno hrabri da noge umoče u naš predivan i hladan Jadran. 

Nakon kraće vožnje autobusa stigli smo do smještaja.

 

  1. dan MJESEČEV PLATO

U 9.30 h  napustili smo svoj smještaj i stvari koje nam nisu bile potrebne za pješačenje smo ostavili u autobusu. Nakon kratkog  uspona iz Baške stigli smo do groblja i crkve Sv. Ivana od kud se pruža lijep pogled na osunčanu Bašku. Na platou ispred crkve smo uspješno odradili vježbu orijentacije i nakon kratke pauze smo krenuli na planinarsku staza poznatiju pod nazivom „Šetnica do Mjeseca i nazad“. Na zidu ispred ulaza u dvorište crkve su postavljeni smjerokazi na kojima su ispisani nazivi odredišta s nadmorskom visinom i dužinom puta  izražena u km.

Od crkve Sv. Ivan nastavlja se ugodnom i lijepo građenom šetnicom kroz gustu borovu šumu, koja nakon 3 km dovodi na Mjesečev plato. Pješačka staza se umjereno uspinje vijugajući kroz borovu šumu uz nekoliko oštrih zavoja. Na nekoliko mjesta na stazi su postavljene klupe za odmor.

Laganom šetnjom stigli smo do početka Mjesečevog platoa gdje su, na rubu šume, postavljeni smjerokazi, informativni pano, kao i drvena baraka za odmor. Nakon pauze od 10 minuta, uputili smo se natrag prema našem autobusu. Nismo mogli odoljeti predivnom pogledu i dobroj fotografiji pa smo pri povratku  otišli i do vrha Stražica s kojeg se pruža lijep pogled na Bašku, otoke i more, kao i na masiv Velebita.

U 18.15h stigli smo kući.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top