Izlet povodom imenovanja prečaca prof. Vidakovića

Ova nedjelja 12. prosinaca na kraju 2021. godine,

namijenjena je za dvije aktivnosti našeg planinarskog društva: odhodati  do Veljine glave i nazad, a nakon toga označiti dio staze – Prečac prof. Mladena Vidakovića.

Jutro je bilo vedro, prohladno s naletima vjetra. Od naše planinarske kuće nas više od dvadeset i jedan pas kreće prema Veljinoj glavi. Oko nas šuma u kasnu jesen s lišćem pod nogama, a poneko se zadržalo i na granama. Stigavši do Velje, jak vjetar nas potjera u zavjetrinu. Nakon što smo prezalogajili nešto iz ruksaka, krećemo prema Javorovici.  Našli smo vlaku, staru planinarsku stazu kojom se vraćamo do prvog mosta. Povratak kraj bolnice, pa paralelno s cestom kroz šumu istočnom stranom, spuštamo se do starog hotela i nastavljamo prema domu.

Krećemo do mjesta gdje je dan prije postavljena ploča smjer prema Jastrebincu, a s oznakom Prečac prof. Mladena Vidakovića. Profesor je bio naš dugogodišnji aktivan član, koji je uz svoje planinarenje, bio i planinar – markacista, pisao je članke o planinama i planinarstvu i objavljivao ih u časopisima o planinarstvu, te u lokalnim novogradiškim novinama. Od 1966. do 1978. godine vrši dužnost predsjednika PD Strmac, a bio je i član Planinarskog odbora Slavonije i dobitnik je nekoliko vrijednih priznanja. U vrijeme obavljanja građevinskih radova oko pretvaranja prvotne limene zgrade u naš planinarski dom, bio je vrijedan sudionik s ostalim članovima društva.

Njegova knjiga 70 godina planinarstva u Novoj Gradiški, iz 2001. godine je vrlo vrijedan zapis tog vremena od nastajanje društva, njegovih aktivnosti, određenih zastoja u radu, pa ponovno pokretanje. Popraćena je nizom fotografija i sjećanja iz toga doba.

Zašto prečac? Idući s Jastrebinca, a prema Strmcu umjesto da hodamo i dalje šumskom cestom, spuštamo se prečicom oko 15 minuta do naše planinarske kuće. Pri markiranju staza profesor je i taj prečac markirao i uklopio u planinarsku stazu, pa eto njemu u spomen neka se tako zove.

A što se tiče psa koji je bio sudionik današnjih događanja, profesor kao veliki zaljubljenik i udomitelj pasa bi to velikodušno pozdravio.

Evo nas u domu gdje nas je dočekao fini ručak - kotlovina, a iza toga palačinke u umaku od naranče koji su pripremili naša Ljubica i Stjepan. 

U dobrom raspoloženju  i ponekom prepričanom zgodom iz planinarskih dana profesora obilježili smo imenovanje prečaca i završili današnji izlet.

Napisala: Višnja Vrbanić

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top