Grobničke Alpe i Burni Bitoraj

U organizaciji HPD Strmac obišli smo Grobničke Alpe i Burni Bitoraj. U nastavku pročitajte kako nam je bilo i što smo sve vidjeli.

Vozimo se do Podkilavca gdje ostavljamo svoja vozila, markirana staza vodi kroz područje ograđeno "pastirima" koje obilazimo i okolnim putem dolazimo do putokaza za Mudnu dol. U nastavku planinarska staza vodi po suhom koritu potoka Sušice do drvene ploče na kojoj je istaknut natpis Mudna Dol koji označava ulazak u kanjon. Strme i visoke litice te uska korita krase ovo mjesto. Prolazak kroz kanjon je vrlo živopisan i uzbudljiv stoga se prepuštamo čistom užitku. Prepreka za preprekom koju uspješno svladavamo samo pojačava dozu adrenalina. Izlazak iz kanjona pruža novi, drugačiji, doživljaj lijepoga, a planinarska staza dalje vodi po travnatim padinama Grobničkih Alpa, što se više uspinjemo vidici su sve širi i ljepši , a srce puno. Po dolasku do šumice i križanja puteva uzimamo predah prije uspona na vrh Fratar ( 1353m ). Uspon na Fratar, zahtjeva oprez, zbog kršovitog terena s mnogim stijenama i škrapama uz jak vjetar nije ni malo jednostavan. Zato kad stignete do vrha imate pogled od kojeg zastaje dah. Odatle se spuštamo prema planinarskom domu Hahlić koji je okružen šumom smreke i planinske bukve na nadmorskoj visini od 1097m. Tu se okrijepismo i u povratku ispred planinarskog doma na zaravni ugledamo tri jezerca koja više podsjećaju na lokve. Priča kaže da je područje Hahlića nazvano po njima iako su se jezerca izvorno zvala "Kalića" , ali zbog iskrivljenog izgovora postala su " Hahlići". Put Potkilavca krenusmo stazom preko Čeke. Sunce u zalasku daje prekrasne boje po travnatim planinskim obroncima, uživamo u svakom koraku i radujemo se večeri u Velikom domu na Platku.

Dan drugi. Dolazimo do mjesta Sunger gdje započinje naša avantura zvana Burni Bitoraj, pretpostavlja se da je ime dobio po tome što je na vrhu uvijek burno i vjetrovito pa tako ni naš posjet nije bio iznimka. Tik do vrha Bitoraja nalaze se Bitorajske Bijele stijene (1290) , tu pozdravismo " Imperatora " i " Savjetnika" dva najizraženija izboja ovih stijena. Za cca 10-ak min. eto nas na vrhu Bitoraja (1385) s kojeg se pruža pogled na gotovo sve vrhove Gorskog kotara, na Kvarnerski zaljev i Učku te bitorajske šume. A meni posebno lijep pogled na Bitorajske Bijele stijene.


  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top