Izlet na Ćićariju i Učku

Naša avantura započinje u mjestu Brgudac, gdje smo parkirali svoja vozila, staza kreće blagim usponom, ugodna za hodanje i lijepo označena.

Prva destinacija su nam Korita. Korita su nepresušni izvor pitke vode koji se smjestio ispod Brajkove stijene (1092m). Dalje nas put vodi kroz prekrasan pejzaž prema planinarskoj kući Na Koritima. Cijelim područjem Ćićarije isprepliću se planinarski putevi ,iskoristili smo ih i uspeli se na nekoliko vrhova; Veliki Planik (1272m) koji je ujedno i najviši vrh  Ćićarije, Mali Planik (1259 m) te vrh Županj (1138m). Uživanje u pogledu je zagarantirano.

Dan drugi; nakon jutarnje kave i obilnog doručka zaputismo se prema planinarskoj kući Žbevnica i vrhu Žbevnica ( 1014m), predivno mjesto s pogledom na Istru i more. Dalje nas je put naveo, po planu i programu, u selo Kotle, gdje smo obišli suho korito rijeke Mirne, zatim najmanji grad na svijetu Hum. Posjetili smo i najvišu planinu u Istri Učku. Najviši vrh planine , ali i istarskog poluotoka je vrh Vojak ( 1401m) gdje se nalazi kamena kula- vidikovac. Sa vidikovca se pruža zadivljujući pogled na Istru i kvarnersko otočje. Unutrašnjost je uređena kao suvenirnica Parka prirode Učka. Park prirode Učka je zaštićeno područje istočne Ćićarije i Učke.
Time završava naš plan i program, ali to nije sve neki od nas su imali sreću i popiti kavu na opatijskoj rivi, a oni koji to nisu više sreće drugi put.


  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top