Zimski pohodi u siječnju

Siječanj 2020. bio je najtopliji siječanj od početka mjerenja na Zemlji, nešto topliji od rekordnog 2016. godine, objavio je Copernicus, europski centar za klimatske promjene.

U to smo se i sami uvjerili kada smo se odazvali pozivu naših planinarskih prijatelja iz Novske, Zakorenja i Karlovca, i tri siječanjske nedjelje zaredom planinarili po sunčanom i za ovo doba godine, neobično toplom vremenu.

12.01.2020. sudjelovali smo na 22. zimskom pohodu Novskim brdom. Staza je vodila kroz netaknutu prirodu po sunčanom prohladnom vremenu od Novaljnskog jezera prema Sadovom brdu, Jelenskoj glavi pa nazad do jezera na sarmu, a u pohodu je sudjelovalo 25 planinarskih društava s preko 500 planinara.

19.01.2020. sudjelovali smo u 8. pohodu na najviši vrh Požeške gore – Kapavac. Staza je vodila kroz bajkovitu šumu prekrivenu injem od planinarske kuće n/v 235m u Zakorenju na najviši vrh Požeške gore Kapavac n/v 618 m. na vrhu su planinare s upaljenom vatrom dočekali članovi KUD-a Drežnik iz Drežnika, a po povratku u Zakorenje zabava, ručak i druženje u vatrogasnom domu uz tradicionalno ljubazne i vrijedne domaćine.

26.01.2020. sudjelovali smo na 26. tradicionalnom zimskom pohodu na Svetu Geru. Autobusom smo u organizaciji Župnog ureda BZBDM Nova Gradiška praćeni kišom stigli u Sošice. Dok smo se pripremali za hodanje, vrijeme se razvedrilo tako da smo ipak mogli uživati u sunčanom zimskom danu. Za razliku od prijašnjih godina, snijega nije bilo, pa smo već poznatom, ali ove godine blatnom stazom kroz žumberačke šume i livade došli do kapelice na n/v 1178m gdje se u 12:00 tradicionalno održala i sveta misa.


  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top