8. pohod na najviši vrh Slavonije

U nedjelju 03.11.2019. godine, sukladno godišnjem planu i programu rada novogradiških planinara, organizirana je i provedena planinarska akcija - 8. Pohod na najviši vrh Slavonije.

Na Pohodu su sudjelovali članovi 21. planinarske udruge sa ukupno oko 200 sudionika. Kišna noć nije pokolebala planinare koji su imali namjeru te nedjelje pohoditi Brezovo polje. Odlučnost je bila nagrađena lijepim jutrom i ugodnim danom za hodanje. Okupljanje je započelo uz iskreno - dobro Vam jutro - od strane domaćina te, kako je već tradicija od prvoga pohoda:
- za one iskusnije - uz kavicu i domaću rakijicu i podlogu od kruha s masti, lukom i paprikom.
- ili za one manje odlučne, s kavicom, čajem te domaćim kruhom i pekmezom.

Nakon nekoliko pozdravnih riječi domaćina i naputaka vodiča krenulo se prema Brezovom polju. Trasa pohoda, tradicionalno, od Strmca kreće stazom Slavonskoga planinarskog puta - Strmac - Božikovačka kosa - Dobra voda - Brezovo polje. Svi koji hodaju planinarske transverzale tako sakupe i dvije kontrolne točke SPP-a. Velika većina sudionika je ophodala cijelu planiranu trasu pohoda, a samo manji broj / točnije - 6 sudionika/ se sa lokaliteta Donji Previt odvojilo ka Jastrebincu i nazad prema Strmcu. Bilo je intrigantno promatrati povratnike sa pohoda kako imaju čvrst i siguran korak. Jedini, logičan zaključak, je bio da je motiv povratak na planinarski grah. Raspoloženi repetaši su potvrdili da je zaključak bio prilično točan. Ručak u pravom trenutku i domaće pivo bili su dobra podloga za ugodne planinarske razgovore. Širok osmjeh gostujućih planinara uz pozdrav pri odlasku, ohrabrujući su znak domaćinima da je pohod uspio.

Uz uobičajeno planinarsko ozračje, svi koji su bili na ovom pohodu, imali su priliku biti prvi planinari koji su hodali pod motom - Danas planinarim za dječji osmjeh. Naime, novogradiški planinari su pokrenuli inicijativu da sva planinarska društva organiziraju barem po jedno planinarenje koje bi imalo humanitarni karakter, a pod motom - Danas planinarim za dječji osmjeh. U ovome trenutku imamo podršku udruge Slavonskih planinara za taj projekt i očekujemo i pozitivno mišljenje HPS-a. Prijedlog je da na taj dan svi sudionici - koji su u mogućnosti pomoći - daruju neki novčani iznos koji bi udruge uplatile na žiro račun zaklade " Zaklada - dječja onkologija Rebro". To će biti potpora projektu povećanja kapaciteta i poboljšanja kvalitete liječenja svih malih pacijenata na Odjelu dječje onkologije bolnice Rebro. Projekt te Zaklade je u tijeku i transparentan je na stranicama iste. Mišljenja smo da zaslužuje neupitnu potporu cijele naše zajednice i mi, planinari, želimo u tome aktivno sudjelovati. Spremni smo povjerovati da je moguće na razini HPS-a u godišnjem kalendaru uvrstiti i jedan, zajednički dan, za akciju - Danas planinarim za dječji osmjeh.Želim naglasiti da su sudionici ovoga pohoda prikupili 2.607,40 kn. Tome iznosu ćemo iz sredstava udruge pridodati još neku kunu i uplatiti u korist Zaklade u cilju potpore projekta koji je u tijeku. Kada se realizira ovaj projekt humanitarno ćemo planinariti za druge plemenite namjere.

Nakon 8. pohoda na najviši vrh Slavonije ispunjeni smo zadovoljstvom provedenoga dana u planini i srećom što nepoznatom djetetu vraćamo osmjeh i lakše ozdravljenje. 

 

Tekst: Drago Vrbanić
Foto: Drago Vrbanić, Krešimir Kušenić, Dragan Skorosavljević


  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top