Lipanj u Lipiku

Naši planinarski prijatelji i susjedi iz PD Lipa iz Lipika pozvali su nas i ove godine na svoj tradicionalni lipanjski izlet.

Stotinjak planinara okupilo se 16. lipnja u centru Lipika. Manja grupa od tridesetak planinara (s naša 4 člana) krenula je pješice te kroz livade, preko Skenderovaca i novouređene Ljubavne staze za dva sata došla do cilja, planinarskog skloništa Točkica. Ostali planinari (s naša 2 člana) krenuli su autobusima do Šeovice, gdje je bio početak staze Šeovica – Cvijina staza – Kriva breza – Begovača – Duge međe – pl. sklonište Točkica koja se obišla za četiri sata.

Svi smo se ponovno okupili kod planinarskog skloništa Točkica i uz planinarski grah prepričavali dogodovštine s obje staze. Prva je grupa bila puna dojmova s Ljubavne staze koju su domaćini uredili s markacijama u obliku srca i poučnim pločama s ljubavnim izrekama i pjesmama. Druga je grupa najviše pričala o vrhu Begovači (470 m), s prekrasnim vidikovcem na Pakrac s jedne, odnosno na Brezovo polje s druge strane, te neobičnom spomen – području sa zemunicama i partizanskom bolnicom pokraj samog vrha. I jedni i drugi pokazivali smo mnogobrojne ugrize komaraca, a priču o sparini prekinulo je grmljavinsko nevrijeme koje smo na svu sreću samo čuli, ali ne i doživjeli. Požurili smo do turističkog vlakića koji nas je čekao u Skenderovcima i sigurno prevezao do centra Lipika. Zbog nadolazećeg nevremena nismo se ni ove godine uspjeli osvježiti u lipičkim bazenima, ali i bez obzira na to, šestogodišnji Mateo je sa svog prvog velikog planinarskog izleta ponio puno lijepih uspomena.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top