Zimsko pl. hodočašće na Sv.Geru

Zimsko planinarsko hodočašće na Sv.Geru održava se svake godine zadnju nedjelju u siječnju. I nekako je tradicionalno postalo moj prvi izlet u udaljenije krajeve Lijepe naše s kojim započinjem novu planinarsku godinu.

Uživam u rutini tog izleta. Polazak u ranu zoru autobusom u organizaciji našeg Župnog ureda, zajedničko fotografiranje na parkiralištu u Sošicama, neizvjesnost o količini snijega na stazi, veselje kad nakon laganog uspona kroz selo polako zagazimo u snježnu bjelinu na travnjacima. Izlazak iz bukove šume na makadamsku cestu prvi put, pa drugi put, pa treći put, a tu se već žurimo vidjeti kakav je pogled s prvog vidikovca, nakon kojeg slijedi zadnji uspon po žumberačkim livadama. Prolazimo pokraj vojarne uz tradicionalni komentar ''Eto, još uvijek se vijori slovenska zastava'', prilazimo odašiljaču slovenske televizije i opet raspravljamo o tome koliko je visok, odlazimo do vidikovca prema slovenskoj strani, fotografiramo se s Triglavom u pozadini. Zauzimamo klupu u blizini kapele sv. Ilije gdje uskoro počinje misa na kojoj se svake godine okupi više stotina planinara, Krešo prepričava kako je jedne godine pitao prolaznika gdje se može kupiti pivo, a onda shvatio da je to pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, popijemo kuhano vino. Podijelimo se u dvije grupe, jednu koja će ići do jame Jazovke i drugu koja će ići na planinarski gulaš u Sošicama, sretnemo se ponovno u autobusu i prije negoli zadrijemamo nakon dana provedenog na svježem zimskom zraku, počastimo se kolačima naše ''Mađarice'' Emice Ivković.

Ove godine rutinu je poremetilo hodanje novom stazom do jame Jazovke i razgovor s planinarima HPD ''Vinica'' iz Duge Rese, koji su nam dali ideju za ljetni dvodnevni pohod na Vinicu i Martinščak, sa spavanjem u njihovom planinarskom domu i kupanjem u Mrežnici. A možda sljedeće godine rutinu poremeti hrvatska zastava pokraj vojarne na Sv.Geri… Tko zna… Živi bili, pa vidjeli:).

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top