Nepoznati Papuk 2018

Park prirode Papuk i Slavonski planinari prigodom obilježavanja Međunarodnog dana planina organizirali su 13. izlet ''Nepoznati Papuk'' – Graniti s Rusta.

Jednom sam negdje pročitala da je, za razliku od Dalmacije čije su ljepote poznate širom svijeta, naša Slavonija poput Pepeljuge, skromna i nezamijećena ljepotica. U to sam se uvjerila zajedno s još šest mojih planinarskih prijatelja kada smo u nedjeljno jutro, još po mraku, krenuli prema mjestu Krajna , u općini Čačinci. Ispratila nas je božićna čarolija u Gradskom parku, razbuđivalo jutarnje sunce koje je nam je polako otkrivalo tako jednostavan, a tako lijep slavonski krajolik, dočekala svježina jutarnje izmaglice na Krajinskom koralu(ranču) i nasmiješena poznata lica s kojima se susrećemo na mnogobrojnim druženjima u prirodi tijekom cijele godine.
Zajedno smo prošetali do Rusta, 772m visokog vrha, okruženog mladom bukovom šumom , vrlo neobičnog zbog mnoštva razasutog velikog kamenja obraslog mahovinom.
Putem su se nizali događaji po kojima ćemo pamtiti ovaj izlet: prolazak kroz aleju vrlo rijetke i zaštićene božikovine, tiho zujanje drona koji nas je povremeno pratio i snimao, pribranost osoba zaduženih za organizaciju prilikom spašavanja života jednog planinara, čiji je život spašen… Pohvale svima koji su sudjelovali u organizaciji izleta koji je okupio 300-tinjak planinara.
Povratak po mraku… Dečki u jednom, nas četiri cure u drugom autu. Prepričavanje događaja toga dana, uz puno smijeha… Jer planina nam je i ovaj put stavila osmijeh na lice i napunila baterije za rješavanje problema koje donosi svakodnevica.

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Sveta Gera 2024

Back to Top