Dan slavonskih planinara

67. DAN SLAVONSKIH PLANINARA
Godina 2017. je godina godina planinarskih jubileja.
- 85. obljetnica od osnivanja i rada udruge HPD Strmac
- 60. obljetnica Slavonskoga planinarskog puta
- 65. obljetnica Slavonskih planinara

U tome ozračju bilo je za očekivati da će upravo članovi naše planinarske udruge biti domaćini susreta planinara Slavonije - 67. Dan slavonskih planinara. Kalendar je htio da se dan prije - 09.09.2017. održi 4. pohod panonskim planinama kojemu smo također bili domaćin. Eh, griješite ako mislite da ćemo početi priču sa 09.09.2017. - za nas su te manifestacije počela dosta ranije. Izuzetno intenzivno u tjednu od 03.09. - kosi, krči, peri, struži, praši, čisti, dezinficiraj, tiskaj, popravljaj, krpaj, zidaj, blanjaj, farbaj - to je u i oko doma. Onda posebno - markiraj, čisti, kosi i krči - to je na planinarskim stazama. Ovim putem - hvala svima koji su se priključivali u tome dijelu užitaka - usput - bilo nam je baš dobro. Koji nisu bili puno su propustili :-) 

I tako je stigao 09.09.2017. - sve spremno, organizatori i domaćini u iščekiivanju prve grupe gosti, sudionika 4. pohoda panonskim planinama. Dočekali smo naše vojvođanske goste - ukupno iz 6 društava iz Novoga Sada, Sombora, Subotice i Siriga. Hodanje na dionici Strmac - Baćindol - Gračanica, povratak večera, malo video prezentacije pa razgovor. I bilo je interesantno - šaroliko društvo - predsjednik i bivši predsjednik PS Vojvodine, jedan osvajač Mt. Everesta ... Da, trebalo je poći i na spavanje i goste ostaviti da uživaju u miru Strmca.
I , evo nas, konačno, u jutru Dana slavonskih planinara. Naše ekipe na bojišnici - tj. kod doma - kava i čaj se kuhaju, ponuda na stolovima, ozvučenje postavljeno, parking mešter na terenu, info hostese na pultu, kuhari i šankeri naoružani i poduprti pomoćnicima - čak nas ni nestanak struje nije osujetio u namjeri da sve dobro odradimo. Okupljanje gostiju,pozdravi sa prijateljima, piće dobrodošlice, kava, čaj, mala nervoza i konačno trenutak početka. Pozdravi, uvodni govori i na kraju milenijska fotografija te polazak na hodanje nekom od 3 ponuđene staze. Evo i malo statistike - evidentiranih 296 gosti i 34 domaća planinara, 18 društava iz Slavonije, dva društva iz Bosne i Hercegovine i 6 iz Vojvodine. Svi koji su hodali znaju da su u tome uživali, a radna ekipa je konačno dobila prostora da se razmaše jer je posao koji je trebalo odraditi uistinu bio povelik. Krajnji je trenutak da spomenem kako je osim pješačkih staza uz ovaj Dan po prvi puta ponuđeno i sudjelovanje na nekoliko staza brdskoga bicikliranja. Po prvi puta je Dan slavonskih planinara bio popraćen ovakovom manifestacijom, a u kojoj smo imali veliku podršku prijatelja iz BK Strmac koje smo naveli i kao suorganizatore. Usput - to je samo još jedna od akcija u kojoj smo zajedno nastupili i nema razloga da tako ne bude i u budućnosti.
I tako se primaklo i popodne, počeo je povratak hodača i biciklista te započele popodnevne aktivnosti. Dakako, glavna želja je bila kušati grah - izvrstan, kao i uvijek kada ga pravi naš Muđa. Za grahom pivo ili geman i onda juriš na borilišta - povuci -potegni - dakle, uže; paaazzzi, paaaziii - polako - promašio si opet - dakle, alka; de se skoncentriraj - viseća kuglana; upri - izbaci - zna se, kamena s ramena. Svi preživjeli, slavodobitnici nagrađeni vrijednim priznanjima. I dok se odvijala bitka kamen-alka- kegla-uže, naši sportski penjači su osiguravali sve zainteresirane dok su pokušavali ispeti stijenu i pomalo demonstrirali penjačke vještine. Tako se primakao i trenutak da su i domaćini mogli probati i grah i pivo jer su i šanker i nuditeljica kavice primirili sve nazočne.
Došao je i trenutak da gosti iz udaljenijih područja odlaze - srdačni pozdravi, zahvale na gostoprimstvu i organizaciji / vjerujem da je to iskreno, a ne samo odraz pristojnosti :-) /. I evo večernjih sati - okoliš doma ne pokazuje da se tu tijekom dana nešto događalo, domaći planinari zadovoljni i u miru ispijaju poznatu putnu. Ja, osobno - zadovoljan - sve je funkcioniralo i svi gosti su otišli sretni. Napravljeno je sve što smo planirali. Sretan sam zbog ekipe naših planinara koja je gotovo bez greške funkcionirala i dala lijepu sliku našega grada i društva. Ekipa - niste loši ??
I neka znate - imali smo grešku. Istina - meni na dušu - nismo pozdravili našega prijatelja Edu - bio je predstavnik HPS-a ? . Ne brinite - ispričao sam mu se :-)

  Plan aktivnosti

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Biokovo - Sveti Jure

Back to Top