Srimušijada na Papuku

Srimuš je poznat i kao medvjeđi luk ili divlji bijeli luk, a mnogi ga rado konzumiraju kao pravu proljetnu poslasticu koja ima brojna ljekovita svojstva.

Nas pet novogradiščana odlučilo se odazvati na poziv HPD Mališćak iz Velike, pa smo 5.3.2017. krenuli put Papuka, bez obzira na Vakuline tri kapljice kiše u prognozi. Domaći vodiči lijepo su nas uputili i vodili planiranim stazama od planinarskog doma Lapjak, preko Lipove glave do Duboke. Nakon tri sata uživanja u pogledu na proljetnice i vrlo vrlo mladi srimuš, počela je kiša , točno po Vakulinoj prognozi. Sve je završilo druženjem uz kuhano vino, čaj i omlet sa srimušem pod nadstrešnicama lovačke kuće u Dubokoj (od domaćina smo doznali da je za 150 okupljenih planinara potrošeno 500 komada jaja). Cestom smo krenuli prema crkvi u Velikoj, usput pokušali izvući auto koji se odsklizao u grabu kraj puta i skoro ostali bez predsjednika:) . Vakula je rek'o … da ćemo u popodnevnim satima pokisnuti, i tako je i bilo, ali suhe stvari su nas čekale u autu, pa je i taj problem riješen.

Sretno smo prije mraka stigli u kišnu N.Gradišku, zadovoljni jer smo cijeli dan ipak proveli u još uvijek neprobuđenom, tihom Parku prirode Papuk, u vrlo ugodnom društvu i zdraviji … zbog vrhunskog omleta napravljenog sa svježim srimušem!

  Plan aktivnosti

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Skijaški vikend 2018

Back to Top