Dvodnevni planinarski izlet

2. lipnja u ranim jutarnjim satima vesela grupa planinara HPD-a Strmac krenula je osobnim automobilima put Austrije i Slovenije! 

Već pri samom dolasku u Austriju dočekalo nas je sunčano vrijeme i idiličan krajolik Tschaukofall Ferlacha u kojem smo uživali diveći se ljepotama kanjona, usjeka, nepoznatih biljnih vrsta i uređenih staza na kojima se sutradan održavala utrka koja promovira zdrav život tamošnjih stanovnika.
U kasnim poslijepodnevnim satima iznad Klagenfurta smo se našli u podnožju Pyramidenkogela s kojeg se za vrijeme lijepog vremena pruža prekrasan pogled na okolicu.
Potom smo se uputili do još jedne prirodne ljepote i to Wildensteiner Wasserfalla koji je iz svojih kamenih stijena iznjedrio slap koji se u ovo proljetno vrijeme napuni velikom količinom vode od otopljenog snijega i leda.
Nakon austrijskih doživljaja zadovoljni odlazimo put Dežele.
Naš vodič s njihovim kuharicama dogovara kasnu večeru nakon koje odlazimo na zasluženi počinak raspoređujući se u žensku i mušku sobu (ha,ha)!
U nedjelju se željni novih doživljaja i lijepih pogleda ustajemo i krećemo na Vršič gdje nailazimo na penjače i planinare koji unatoč snijegu koji se na dijelovima planine još uvijek nije otopio uživaju u jutru kakvo se može samo poželjeti.
Put nastavljamo dolinom Soče čija su nas korita koja su se usjekla u klance i planine fascinirala.
Slap Virje izvire iz planine i vidi se već s ceste te izazva poglede prolaznika.
Kada smo već pomislili da smo vidjeli sve najljepše što nam je Krešimir pripremio u programu, dolazimo do slapa Veliki Kozjak koji se smjestio u ogromnoj, mahovinoj obrasloj stijeni u koju se ulazi uz osjećaj dodatnog osvježenja zbog mikroklime u polumračnom prostoru u kojoj se osjeća moć prirode.
Eto, dragi planinari i svi vi koji bi to željeli postati!
Svakodnevno smo svjedoci da klima koja se stalno mijenjala tijekom rane povijesti nastanka života na Zemlji i danas ima veliki utjecaj na život milijunskih zajednica.
Razlozi mijena još nisu sasvim utvrđeni jer su se dijelovi zemljine površine mijenjali i bez čovjekova utjecaja. Mi planinari smo upravo oni koji želimo istraživati prirodu i biti s njom u suživotu!  

  Plan aktivnosti

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Biokovo - Sveti Jure

Back to Top