Zimska priča o Papučkim jaglacima

U nedjelju uoči prvog dana proljeća, u Velikoj su održani tradicionalni „Papučki jaglaci“, jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Slavoniji i Baranji.  

Proljeće je ipak odlučilo još malo pričekati, pa su zbog hladne i izuzetno kišne subote mnogi planinari odlučili ostati u toplini svoga doma. Ali pet novogradiških planinara nije odustalo od plana, pa smo unatoč tmurnim oblacima krenuli u pohod 36. Papučkih jaglaca. I ugodno se iznenadili i ovogodišnjom posjećenosti ove planinarske manifestacije(oko 1500 planinara).

Krenuli smo preko Veličkog grada na vrh Lapjaka i shvatili da je vrijeme u stvari idealno za hodanje - bez vjetra, kiše i na najveće iznenađenje, bez blata. Stazom po hrptu nastavili smo dalje do Nevoljaša gdje nas je dočekala zimska idila - bukve prekrivene injem, staza prekrivena snježnim pokrivačem. Medvjeđi luk jedva se nazirao ispod 20-tak cm snijega.

Staza do Jankovca pretvorila se u pravu trim stazu pa smo obilazili, preskakali, prolazili ispod ili kroz krošnje izvaljanih ili polomljenih bukvi. Ali nisu bukve bile jedine prepreke. Zbog ogromne količine snijega i kiše proteklih dana stazu su nam presijecali mnogobrojni potočići, a i jankovački je slap hučao preko staze i dobro nas istuširao.

I povratak cestom preko Duboke ove je godine bio nezaboravan. Brzi i bistri netom nastali potoci ispresijecali su šumu i stvarali bučne i pjenušave slapove u potoku Dubočanka. Uz takav prekrasan krajolik i šum vode došli smo u podnožje planinarskog doma u Velikoj gdje smo se pozdravili sa pripadnicima HGSS-a koji su cijeli dan brinuli o sigurnosti sudionika pohoda, a među kojima su bila i četiri člana našeg planinarskog društva i Željkina četveronožna ljubimica Čili.