Zimski uspon na Brezovo polje

Mi kontinentalci, željni konačno malo zimskoga ugođaja, reagirali smo instinktivno-planinarski na najavu snijega i zimskih uvjeta i spontano je pala ideja da  ove nedjelje - 25.02.2018. - organiziramo Zimski uspon na Brezovo polje. Zamišljeno - učinjeno.

Osvanulo je lijepo nedjeljno jutro, hladno, zimsko - jedino u gradu nemamo osjećaj postojanja snijega. Okupljanje u domu na Strmcu, uz već uobičajenu brigu domara da dođemo u zagrijan prostor ispunjen mirisom kave. Pozdravi, pakiranja i krećemo Božikovačkom kosom put Psunja. Ekipu čini sretnih 13 planinara i jedan četveronožni pratitelj. Zaboravih spomenuti da je onaj osjećaj kako nema snijega, sada već, stvar prošlosti. Gamašna ekipa ide na čelo grupe - sami su si krivi što su se dobro opremili pa mogu prtiti stazu. I znate već kako to ide- užitak je počeo. Pomalo se raskopčavaju jakne, navikavamo se disati hladan zrak i počinje puni užitak druženja, snježne čarolije na svakoj grani i listu, plavetnilo neba, vjetrom nošena kitina sa drveća - po tko zna koji put, podsjetnik - život je lijep. I još - svuda oko tebe, prijatelji. Užitak dubokoga, prhkog snijega je pomalo zamarao grupu. Stoga je i prihvaćen prijedlog vodiča da ipak cijelu grupu ne forsiramo do Brezovog polja nego da sa lokaliteta Previt skrenemo ka Jastrebincu pa nazad prema Strmcu. Na Previtu smo organizirali pravo cool-buffet sa hladnim predjelom pa osnaženi prionuli nizbrdo.
Usputni fotosi i evo nas kod doma:
- prvi opažaj - netko je bio vrijedan i očistio prilaz domu /Žire/;
- drugi opažaj - miris kuhanoga vina sa bogatim aromama / Marijana i Damir/
- iz kuhinje miris paprikaša / Muđa /
Ljudi moji, može li ljepše. Istina, nismo stigli do Brezovoga, ali to ne umanjuje ljepotu ovoga izleta i nema razloga da svake godine ne odradimo baš - Zimski pohod na Brezovo polje. Pa, dokle dosegnemo.

  Plan aktivnosti

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Biokovo - Sveti Jure

Back to Top