Planinarsko hodočašće na Sv. Geru

Najviši vrh Žumberačke gore, Sveta Gera(1178 m), nalazi se uz samu granicu sa Slovenijom i poznato je odredište planinara i hodočasnika koji posljednje nedjelje u mjesecu siječnju sudjeluju u hodočašću koje počinje u Sošicama, a završava misnim slavljem u kapelici Sv. Ilije na samom vrhu.

Ove godine oko 2000 hrvatskih i slovenskih planinara okupilo se na 25. po redu misnom slavlju na kojem je grkokatolički vikar Mile Vranešić zajedno sa zagrebačkim biskupom Mijom Gorskim i ostalim prisutnim svećenicima istaknuo najvažniji cilj ovih susreta – suradnju i mir među susjednim narodima.
Šesnaest novogradiških planinara i isto toliko župljana krenulo je autobusom u 5 sati iz maglovitog nam grada, a magla nas je dočekala i u Sošicama. Vrlo brzo smo se popeli iznad oblaka i na samom vrhu uživali u prelijepom sunčanom danu. Prava nagrada bio je pogled na Triglav, Grintavec, Snježnik i ostale veličanstvene vrhove koji su nestvarno izvirivali iz mora oblaka koje je prekrilo Sloveniju, ali i dragu nam domovinu. Snijeg koji se zadržao na samom vrhu jedini je koji nas je podsjećao da prisustvujemo zimskom planinarskom hodočašću jer putem smo imali prilike fotografirati prve ovogodišnje proljetnice – visibabe i kukurijeke. Nakon povratka u Sošice, obišli smo i jamu Jazovku, poznatu kao mjesto stratišta nacističkih i ustaških ranjenika te civila tijekom Drugog svjetskog rata od strane partizana. Pored jame je spomenik s natpisom:"Oprosti im Bože, znali su što čine".
Na povratku, đakon Dejan Ilić nam je održao odlično predavanje o povijesti Žumberka i povezanosti rimokatolika i grkokatolika, rezultat čega je suradnja Žumberačkog vikarijata i Zagrebačke nadbiskupije koji zajedno organiziraju ovaj duhovno planinarski događaj još od 23.siječnja 1994. godine, kada su se na poziv pape Ivana Pavla II u cijelome svijetu slavile svete mise za mir u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  Plan aktivnosti

  Daljinar od Strmca

Brezovo polje 2:30 h
Crna mlaka 2 h
Kapetanica 2:15 h
Predola 40 min
Velja glava 1 h

Biokovo - Sveti Jure

Back to Top